A történet eseményei egy olyan fiatalemberről szólnak, akinek az orvosok 5% esélyt adtak a felépülésre, egy súlyos autóbaleset után. Az eset még 2017 késő őszén történt, melynek jómagam is szemtanúja voltam közvetve, amikor hazafelé tartottunk gyermekemmel egy családi összejövetelről. A baleset miatt lezárt út miatt kerülővel kellett eljutnunk otthonunkba. Napokig azon tűnődtem, vajon a balesetet szenvedett személlyel mi történt, jól van-e?

Néhány hónap múlva kaptam egy munkát, ami hátrányos helyzetű személyek mentorálását foglalja magába. Ahogy elkezdtem bevonni a személyeket, egyszer csak ott találtam szembe magam a fent említett fiatalemberrel. Győzködésre sem volt szükség, azonnal csatlakozott a kliensek táborába. Néhány találkozás után látható volt, hogy mennyi nehézséggel küzd testileg és mentálisan egyaránt. Sokszor azon kaptam, hogy hárít minden megoldó javaslatot és kifogásokat talált minden változtatás elkerülésére. Azonban ahogy teltek a hónapok, egyre erősödött a férfi, sokszor ismertem el a fiáról való gondoskodását és biztattam előrehaladásáról. Ezen mentális megerősítések hatására, egyfajta bizalom kezdett kialakulni közöttünk. Amint elérkezettnek éreztem az időt, terelni kezdtem az irányba, hogy újra legyen aktív tagja a társadalomnak. Mivel szépen regenerálódott a sérült teste, sőt szinte teljes felépülésről is beszélhetünk, már a munkába való visszahelyezkedést tűztük ki célul. Makacs természetének köszönhetően, több hónapba telt elérni nála, hogy újra regisztráljon a Foglalkoztatási Osztályon az elhelyezkedés megkönnyítése céljából. Kitartóan beszéltem neki arról, hogy ezt önmagáért és családjáért tegye meg.

 Egy szép napon boldogan lobogtatta a hatósági bizonyítvány papírját, melyet a regisztrálás után kapott. Hatalmas eredményként könyveltük mindketten ezt az előrelépést az életében, hiszen átlépett az önsajnálaton és új irányt vehetett az élete. Azóta már elkezdett újra munkába járni és hálás azért, hogy jut a mindennapi betevőre és nagyobb biztonságot tud nyújtani családja számára.

 

Pászka Andrea